divendres, 23 de març del 2012

tremp de caseïna


La caseïna és una proteïna de la llet quallada, insoluble,  que es fa soluble mitjançant l’afegit d’un  alcalí com la calç o l’amoníac, donant nom al caseïnat càlcic o amònic. Tradicionalment se l’ha anomenat  cola de formatge o cola freda. És un compost orgànic que pertany al grup de les proteïnes, molt resistent a la humitat i insoluble amb l’aigua un cop seca
Teòfil (llibre I, cap XVII), parla de cóm fer el caseïnat càlcic:
Es talla formatge fresc en trossets petits i es renta en aigua tèbia amb el morter fins que es fa líquida. Més tard s’escorre amb les mans i es posa en aigua freda fins que s’endureix. Un cop fet això es desfà al damunt d’una taula de fusta suau. Es torna a posar al morter i es mòlt acuradament i s’afegeix aigua barrejada amb calç fins que es torna tan dens com els fems. Amb aquesta cola s’ajunten les taules. Un cop seca s’enganxa amb tanta fermesa que no es podran separar ni per l’efecte de la humitat ni pel calor.
Tot i que avui en dia la trobem ja comercialitzada, la seva preparació és fàcil a partir de la llet o del mató, tal com indica el vídeo.
Dóna una pintura molt lluminosa i opaca, d’assecat molt ràpid. Dóna una qualitat mat excepcional i una lluminositat que s’aclareix quan s’asseca. No admet pigments que reaccionen amb alcalins, com els derivats del plom. Per la seva força col·loïdal, no s’admet la superposició de moltes capes, doncs té un caràcter trencadís i pot provocar escames i trencaments.

Emprada des de l’Antiguitat com a cola sobretot per adjuntar taules i des  d’Egipte com recobriment parietal.  Per la seva fortalesa, s’ha emprat també per l’arrencament de pintures murals, com és el cas de les pintures romàniques de Taüll en el seu trasllat al MNAC.

                     
Com a tremp es coneixen pintures d’Egipte, passant per  Pompeia i algunes miniatures medievals. Són obres de renom el Crit de Münch, algunes obres de Klimt i Degas, que el va popularitzar entre els impressionistes.




1 comentari:

  1. http://www20.gencat.cat/portal/site/msi-cultura/menuitem.f8ec44f847919cca411cb318b0c0e1a0/?vgnextoid=7d31bdcb53fdc210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=7d31bdcb53fdc210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=b6cc07e5a1935310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD

    aquí us deixo un article sobre la restauració del "Tapís de la Creació" perquè us animi una mica aquests dies de pluja! Bon final de vacances a tots!

    ResponElimina